DEN HAAG - De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) sluit vrijdag de Intensive Care van het Sint Jans Gasthuis in Weert. De inspectie heeft dat donderdag bekendgemaakt. Volgens de IGZ loopt de gezondheid van de patiënten er gevaar. Dat komt, aldus de inspectie, onder meer door ruzies tussen de longartsen en anesthesisten.

Volgens een woordvoerder van de inspectie is het nog nooit voorgekomen in Nederland dat een Intensive Care-afdeling per onmiddellijk wordt gesloten. Op de afdeling is plaats voor vijf patiënten. Volgens de inspectie zijn vier bedden bezet.

Verantwoordelijk

De longartsen en anesthesisten communiceren niet genoeg met elkaar om de patiënten goede zorg te kunnen bieden. De maatschap anesthesie beschikt bovendien over te weinig artsen om de patiënten op de afdeling intensieve zorg naar behoren te kunnen behandelen. Naar het oordeel van de inspectie is op de afdeling niet duidelijk wie eindverantwoordelijk is voor de zorg aan de patiënten.

Kunstmatig

De woordvoerder van de IGZ noemt het verontrustend dat patiënten op de Intensive Care-afdeling van het Gasthuis veel langer aan de beademingsapparatuur liggen dan bij andere ziekenhuizen van hetzelfde niveau. Gemiddeld liggen patiënten bij die afdelingen twee tot drie dagen aan de apparatuur. In het Sint Jans Gasthuis krijgen patiënten op de Intensive Care gemiddeld tien dagen kunstmatige beademing. Dat kan volgens de inspectie betekenen dat de kwaliteit van de zorgverlening onvoldoende is.

De Intensive Care wordt vrijdag 12.00 uur gesloten. De patiënten worden donderdagavond of in de loop van de nacht nog naar het Catharinaziekenhuis in Eindhoven gebracht, aldus een woordvoerder van het Eindhovense ziekenhuis. Dat zal volgens medewerkers van het Sint Jansgasthuis vrijdagochtend tussen half acht en twaalf uur gebeuren. Mogelijk worden traumahelikopters ingezet.

Mening

Interim-directeur F. Plukker van het ziekenhuis in Weert zegt zelf de inspectie op de hoogte te hebben gebracht van de problemen op de Intensive Care. De problemen zijn volgens hem terug te voeren op een verschil van mening tussen de specialisten over de vraag wie de eindverantwoordelijkheid draagt voor de medische zorg aan de patiënten.

Zeven dagen

Plukker zegt geen maatregelen te nemen tegen de ruziënde artsen. Hij denkt dat ze zo geschrokken zijn van de sluiting dat ze hun meningsverschillen snel zullen bijleggen. De sluiting duurt voorlopig zeven dagen. Minister Hoogervorst van Volksgezondheid kan de sluiting, als hij dat nodig vindt, verlengen.