Warren Barguil heeft vrijdag de dertiende etappe in de Tour de France gewonnen. De 25-jarige Fransman was de sterkste in de sprint van een kopgroep van vier renners. Fabio Aru blijft aan de leiding in het algemeen klassement.

Barguil, die zijn eerste ritzege in de Tour boekte, bleef in de sprint Nairo Quintana (tweede), Alberto Contador (derde) en Mikel Landa (vierde) voor.

Afgelopen zondag was Barguil ook al dicht bij zijn eerste etappezege. Toen moest de bolletjestruidrager na een fotofinish zijn meerdere erkennen in Rigoberto Uran.

De renner van Team Sunweb is tevens de eerste Fransman sinds David Moncoutié in 2005 die een rit wint op 'Quatorze Juillet', de Franse nationale feestdag.

Simon Yates kwam op 1 minuut en 39 seconden als eerste over de finish van de groep met favorieten. Aru eindigde een plek achter Chris Froome als negende en behield zijn gele trui.

Aru

In het algemeen klassement heeft Aru zes seconden voorsprong op Froome. Romain Bardet, die vrijdag elfde werd, staat op 25 seconden derde.

Quintana blijft achtste, maar bracht het verschil met Aru wel terug tot 2.07 minuten. Contador klom een plek in het klassement en bezet op 5.22 minuten de tiende plaats.

Zaterdag staat er een heuvelachtige etappe op het programma in de Tour. Dan rijdt het peloton over 181,5 kilometer van Blagnac naar Rodez. Onderweg komen de renners twee cols van de derde categorie tegen.

Drie beklimmingen

In de dertiende etappe moest het peloton 101 kilometer afleggen van Saint-Girons naar Foix. Onderweg kregen de renners drie beklimmingen van de eerste categorie voor hun kiezen. De finish lag 27 kilometer na de top van de laatste klim.

Alessandro De Marchi, Sylvain Chavanel en Philippe Gilbert slaagden er na 15 kilometer in om een gaatje te slaan en zij namen een voorsprong van ruim een minuut op het peloton. Een achtervolgend groepje van negen renners, onder wie Bauke Mollema en Maurits Lammertink, volgde op veertig seconden.

Op de Col de Latrape, de eerste beklimming van de etappe, loste De Marchi zijn medevluchters. De Italiaan kwam als eerste boven en zag in de afdaling Contador en Landa aansluiten.

Quintana

Quintana reed even later ook weg uit het steeds verder uitgedunde peloton en kreeg gezelschap van Barguil, Alexis Vuillermoz en Michal Kwiatkowski. Vooraan kon De Marchi het tempo van Contador en Landa niet langer volgen.

De twee Spanjaarden bouwden hun voorsprong uit naar meer dan twee minuten op de groep met favorieten, waardoor Landa bijna virtueel in het geel reed. De achtervolgende groep, waaruit Vuillermoz op de tweede beklimming moest lossen, had een halve minuut achterstand.

Jakob Fuglsang besloot halverwege de etappe af te stappen. De Deen van Astana, die afgelopen maand het Critérium du Dauphiné won, had te veel last van zijn pols en kwam al snel op achterstand. Hierdoor raakte Aru opnieuw een belangrijke helper kwijt.

Froome

Op de Mur de Péguère, de laatste beklimming van de dag, sloten Quintana en Barguil aan bij Contador en Landa. In de groep met favorieten ging Froome in de aanval en kreeg Aru, Bardet, Uran, Yates, Daniel Martin en Louis Meintjes met zich mee. Kwiatkowski had zich ondertussen laten afzakken.

Hierdoor werd het verschil met de kopgroep teruggebracht naar minder dan twee minuten. In de afdaling probeerde Froome nog een aantal keren weg te rijden, maar de drievoudig Tourwinnaar slaagde er niet in om een gaatje te slaan.

Contador, Quintana, Barguil en Landa bleven vooruit en mochten strijden om de ritzege. In de sprint hield Barguil de andere drie renners ruim achter zich.