BRUSSEL - België heeft opnieuw een diplomatieke blunder begaan in de relatie met oud-kolonie Congo. Een Belgisch rapport trekt de afkomst van de Congolese president in twijfel.

Het rapport stelt de vraag of president Joseph Kabila wel echt de zoon is van oud-president Laurent Kabila. Het rapport is uitgedeeld aan journalisten die meereizen tijdens een bezoek van minister De Gucht van Buitenlandse Zaken aan het Afrikaanse land. Het gastland reageerde zeer ontstemd. Kabila weigert mogelijk De Gucht te ontvangen.

De Gucht erkende de diplmatieke blunder. "Het is zeer spijtig", reageerde hij tegen VRT-nieuws. "Een fout. Maar ik en mijn delegatie zijn niet gebonden aan de tekst in het interne rapport".

De minister riep al eerder boze reacties op in Congo, voluit de Democratische Republiek Congo. Tijdens een kennismakingsreis zei De Gucht dat hij in Congo weinig politici had ontmoet van enig niveau. Kabila wilde zijn ambassadeur in Brussel toen al terugroepen. Op hoog niveau is de rel toen gesust.