DEN HAAG - Twee op de vijf Nederlanders (43 procent) zijn voor herinvoering van de doodstraf. Dit blijkt uit een enquête die door het NIPO is gehouden onder 905 kiesgerechtigde Nederlanders. De doodstraf zou moeten gelden voor mensen die ernstige misdaden hebben begaan. Uit het onderzoek blijkt dat ongeveer eenzelfde aantal, 42 procent, tegen de doodstraf is.

Vooral de aanhang van de Lijst Pim Fortuyn (70 procent) wil herinvoering van de doodstraf. De achterbannen van D66, GroenLinks en de Socialistische Partij zijn vooral tegen. Bij de andere partijen houden voor- en tegenstanders elkaar in evenwicht.

Ondervraagden die vroeger tegen, en nu voor de doodstraf zijn, geven aan vooral door recente gebeurtenissen als de aanslagen in Amerika op 11 september en de moord op Rowena Rikkers van mening te zijn veranderd.

Ook speelde de vrijlating van de Turk Hakan K. in Alanya, en de moord op Fortuyn een rol.

Bijna alle voorstanders van de doodstraf (97 procent) vinden dat de dader van een terroristische aanslag met zijn leven zou moeten betalen voor zijn daad.

Negentig procent van de voorstanders vindt dat de doodstraf ook zou moeten gelden voor plegers van moord met voorbedachte rade, 87 procent voor moord na verkrachting, en 22 procent voor ontvoering met het doel losgeld los te krijgen.