KABUL - Hamid Karzai is donderdag door de traditionele raad van stamoudsten in Afghanistan gekozen tot president van het land. Hij kreeg 1295 van de 1555 uitgebrachte stemmen. De huidige interim-premier was de belangrijkste kandidaat. De twee andere kandidaten, de vrouwelijke kinderarts Musada Jalal en de ambtenaar Mahfouz Nedaei, kregen respectievelijk 171 en 89 stemmen.

De verkiezing door de Loya Jirga van Hamid Karzai als president van Afghanistan was geen verrassing; hij was de enige serieuze kandidaat. De voormalige koning Zahir Shah, net als Karzai een Pathaan, ende voormalige president Rabbani hadden zich teruggetrokken ten gunste van de 44-jarige Karzai, mogelijk onder Amerikaanse druk.

Dat Karzai als enige gedoodverfde kandidaat overbleef, was niet zo verwonderlijk. Hij heeft het volgens de meesten van zijn landgenoten de afgelopen zes maanden goed gedaan als interim-premier en hij is bovendien acceptabel voor het westen.

Dat is belangrijk, want daarvandaan moet het geld komen voor de wederopbouw van het door oorlog verwoeste land. Bovendien heeft hij als een van de weinige etnische leiders vrijwel geen vijanden.