BAGDAD/DEN HAAG - Irak zal het Statuut van Rome ondertekenen, het oprichtingsverdrag van het Internationaal Strafhof (ICC). Dit heeft de Iraakse regering donderdag bekendgemaakt.

Irak onderschrijft het statuut dat "waarden vertegenwoordigt die door de hele mensheid worden gedeeld". Het ICC moet een eind maken aan straffeloosheid voor de zwaarste misdaden zoals volkenmoord en oorlogsmisdaden. De toetreding tot het statuut zal worden overgelaten aan de nieuwe regering die na de verkiezingen van 30 januari moet worden gevormd.

Het ICC had vorig jaar geen bevoegdheid voor het Abu Ghraib-schandaal omdat de VS noch Irak het Statuut van Rome had bekrachtigd. Als Irak toetreedt, zal het in Den Haag gevestigde ICC wel bevoegd zijn voor eventuele nieuwe Amerikaanse gruweldaden. In de Abu Ghraib-gevangenis mishandelden Amerikaanse soldaten gevangenen.

Voor het geval dat ooit Amerikanen terecht moeten staan voor het ICC, heeft het parlement in Washington al een speciale wet aangenomen die de Amerikaanse president het 'recht' geeft Den Haag binnen te vallen en zijn landgenoten gewapenderhand te komen bevrijden.