HILVERSUM - Door bijwerkingen van medicijnen overlijden elk jaar in Nederland zeker 3500 mensen. In de helft van de gevallen is dat te voorkomen. Dat blijkt uit een onderzoek van het televisieprogramma Zembla. In de uitzending van donderdagavond maakt Zembla de resultaten bekend.

Artsen schrijven verkeerde middelen of foute doses voor of patiënten slikken een geneesmiddel te lang. Volgens de Leidse hoogleraar F. Rosendaal worden ook medicijnen voorgeschreven waarvan de veiligheid niet is bewezen is. In de uitzending bevestigt Rosendaal de berekening, die neerkomt op tien doden per dag. Op basis van internationale literatuur stelt hij ook dat de helft tot driekwart van de doden te voorkomen is.

Volgens het Nederlandse bijwerkingencentrum Lareb sterven 2000 mensen elk jaar thuis door de bijwerking van een medicijn. Daarnaast overlijden nog eens 1500 tot 2000 patiënten aan de gevolgen van bijwerkingen van medicijnen die ze in het ziekenhuis krijgen toegediend.

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) schatte vorige maand dat honderden mensen door bijwerkingen met geneesmiddelen overlijden. Vooral ouderen, die vaak gelijktijdig meerdere middelen slikken, vormen een risicogroep. 'Zembla' komt tot een veel hogere schatting. De inspectie baseerde zich uitsluitend op ziekenhuisregistraties.

Lang niet altijd worden bijwerkingen geregistreerd als oorzaak van overlijden. Bij patiënten die de pijnstiller Vioxx gebruikten en kwamen te overlijden door een bijwerking, is in veel gevallen een hartaanval of beroerte als doodsoorzaak vastgelegd.

Inspecteur-generaal H. Kingma van de IGZ wil de artsen geen beperkingen opleggen bij het voorschrijven van medicijnen. ,,Wij gaan niet naast de dokter in de spreekkamer zitten'', zegt hij.