AMSTERDAM - De getuige die het Openbaar Ministerie donderdag wil horen in het proces tegen vijftien Limburgse Hells Angels, de zogenoemde Nomads, is de man die eind vorig jaar is veroordeeld voor het bedreigen van minister Verdonk van Vreemdelingenzaken en Integratie. Dat bleek donderdag uit een proces-verbaal dat voor de aanvang van de zitting in de beveiligde rechtbank in Amsterdam-Osdorp is uitgedeeld aan de advocaten.

De 22-jarige R.E. zei in juni in een telefoontje aan RTV Noord-Holland dat Verdonk binen twee weken moest terugkomen van haar integratiebeleid, anders zou zij daarvan de gevolgen merken. Hij refereerde daarbij aan de moord op Pim Fortuyn. De rechtbank in Amsterdam veroordeelde de man daarvoor in december tot twee jaar celstraf, waarvan acht maanden voorwaardelijk.

Cellenblok

Deze man zou met drie verdachte Nomads over de zaak hebben gesproken, terwijl zij wachtten op hun voorgeleiding aan de raadkamer van de rechtbank in Amsterdam, in augustus vorig jaar. Het gesprek vond plaats in het cellenblok van de rechtbank. De Nomads zouden hebben gepraat over de driedubbele liquidatie waarvan zij worden beschuldigd. Zij zouden onder meer hebben opgemerkt dat de zaak niet te bewijzen zou zijn. E. zou daar ter plekke zijn bedreigd door de Angels als hij iets zou doorvertellen.

Boos

Officier van justitie G. Oldenkamp zei donderdagochtend dat E. zich op 3 februari met zijn verhaal heeft gemeld bij het parket in Amsterdam. Nadat het OM had onderzocht of dat kon kloppen, is besloten hem in te brengen als nieuwe getuige. N. Meijering, advocaat van een van de verdachte Nomads, maakte zich erg boos over de manier waarop het OM handelt bij de nieuwe getuige.

De vijftien Nomads worden verdacht van de moord op drie clubgenoten in februari vorig jaar in Oirsbeek. Hun lichamen werden aangetroffen in de Geleenbeek bij Echt. Het OM heeft moeite om de zaak te bewijzen, omdat de verdachten zwijgen. Eigenlijk zou de aanklager vandaag met de strafeisen komen, maar met de tussenkomst van deze nieuwe getuige is dat uitgesteld. De rechtbank moet nog beslissen of de getuige wordt gehoord.

De vijftien Nomads worden verdacht van de moord op drie clubgenoten in februari vorig jaar in Oirsbeek. Hun lichamen werden aangetroffen in de Geleenbeek bij Echt. Het OM heeft moeite om de zaak te bewijzen, omdat de verdachten zwijgen. Eigenlijk zou de aanklager donderdag met de strafeisen komen, maar met de tussenkomst van deze nieuwe getuige is dat uitgesteld.