BRUSSEL - De Verenigde Staten zullen het Internationaal Strafhof (ICC) nooit accepteren. De Europese Unie moet dat beseffen en naar praktische oplossingen gaan zoeken. Dit heeft EU-buitenlandcoördinator Javier Solana woensdag gezegd in een interview met het Britse persbureau Reuters.

"Ik denk niet dat wij enige vooruitgang zullen boeken. De gevoelens zijn zeer diep in de Verenigde Staten dat landgenoten niet kunnen worden berecht door een hof dat niet Amerikaans is", zegt de Spanjaard.

Strafvervolging

De EU heeft jarenlang geprobeerd de VS ervan te overtuigen dat het Statuut van Rome van het ICC voldoende waarborgen biedt tegen de "politiek gemotiveerde strafvervolging" waar Washington bang voor is. "Misschien is het beter om niet te blijven proberen, maar om te pogen een modus vivendi te vinden, wetende dat het geen optie voor de VS zal zijn, voor elke president, om van positie te veranderen", aldus Solana.

Onafhankelijk

De EU is een warm voorstander van een eerlijk, efficiënt en onafhankelijk Strafhof, dat een eind moet maken aan straffeloosheid voor de zwaarste misdaden in de wereld. Een commissie van de VN heeft onlangs aanbevolen de gruweldaden in de Sudanese regio Darfur voor te leggen aan het ICC, het eerste permanente hof voor oorlogsmisdaden.

De VS lijken echter vastbesloten daar in de Veiligheidsraad niet mee in stemmen. Washington favoriseert een nieuw tijdelijk tribunaal, naar het voorbeeld van het Joegoslavië- en het Rwanda-Tribunaal.

"Wij zullen doorgaan met het verdedigen van het ICC", aldus Solana, die het waarschijnlijk acht dat 'Darfur' uiteindelijk toch berecht zal moeten worden in het Tanzaniaanse Arusha, waar reeds het Rwanda-Tribunaal zetelt.

Arbour

De Hoge Commissaris van de VN voor de mensenrechten, Louise Arbour, vindt echter dat verdachten van oorlogsmisdaden in Darfur wel voor het ICC moeten verschijnen. "Verwijzing naar het ICC is de beste manier om een einde te maken aan de voortdurende en toekomstige gewelddadigheden", zei Arbour woensdag in de VN-Veiligheidsraad.

Hij voegde eraan toe dat deze instelling beschikt over duidelijke en nauwkeurig omschreven procedures, waardoor het de beste instantie is voor snel onderzoek naar de misdaden in Darfur.

Human Rights Watch

De mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch is ook tegen het voorstel om naar Tanzania uit te wijken. Deze organisatie vreest dat een dergelijk tribunaal uiteindelijk zonder geld komt te zitten en wordt opgeheven, waardoor "mensen met bloed aan hun handen uiteindelijk vrijuit gaan".