CHICAGO - De politieke kleur van een kandidaat-burgemeester is bij burgemeestersverkiezingen voor de kiezer niet zo belangrijk. Voor de burger is vooral van belang dat de kandidaat aanvoelt wat er bij de bevolking leeft en dat hij zich met hart en ziel voor de stad zal inzetten.

Dat heeft de Amerikaanse burgemeester van Chicago, Richard Daley, woensdag gezegd tegenover een delegatie van Nederlandse ministers en burgemeesters. Met het gekozen burgemeesterschap in Nederland in het verschiet maken de minister Johan Remkes (Binnenlandse Zaken) en Thom de Graaf (Bestuurlijke Vernieuwing) en vijf burgemeesters een oriëntatiereis door de Verenigde Staten.

Kandidaat-burgemeesters

Het thema 'politieke kleur' kwam ter sprake tijdens een bezoek van de Nederlandse delegatie aan het stadhuis in Chicago. De Amerikaan had voor zijn Nederlandse bezoek een belangrijke tip voor kandidaat-burgemeesters: Voer nooit een partij-campagne. Volgens Daley is het vooral van belang dat de aspirant-burgervader laat zien dat hij zich met hart en ziel wil inzetten voor de hele stad en alle bewoners.

Daley

De 62-jarige Daley is inmiddels bezig aan zijn vijfde ambtstermijn. Hij won zowel als democraat als zelfstandige de burgemeestersverkiezingen. Sinds zijn aantreden op City Hall in 1989 is hij bejubeld en door het slijk gehaald. Hij kreeg zowel lof als kritiek op zijn soms dure en gedurfde projecten in de stadsvernieuwing, voor zijn werkgelegenheidprojecten en voor de aanpak van de misdaad.

Onder hem is het aanzien van de derde stad van de VS de afgelopen jaren aanmerkelijk verbeterd. Daley is ondanks enkele fraudeschandalen en begrotingsproblemen nog niet weggestemd.

Daley's visie op het burgemeesterschap sprak de delegatieleden wel aan. Ambtsgenoot Ernst Bakker uit Hilversum: "Hij durft zijn nek uit te steken. De boodschap is: de mensen willen resultaten zien en daar kun je op afgerekend worden."

Cohen

Burgemeester Job Cohen van Amsterdam wees erop dat in de VS de relatie tussen burgemeester en gemeenteraad heel anders is dan in Nederland. De 50 raadsleden in Chicago vertegenwoordigen allemaal een eigen district. Ze staan heel dicht bij de bewoners van hun wijk.

Partijpolitiek

"In Nederland speelt veel meer partijpolitiek, er is een ideologische basis", zei Cohen. "Hier zegt de burgemeester: dit is mijn programma, zo gaan we het doen. Er zal straks in Nederland een zekere spanning zitten tussen de rol van de burgemeester en zijn raad. Ik denk dat we het daarover nog eens goed moeten hebben."