LEIDEN - Leerlingen en hun onderwijzers van de Westwoud-basisschool uit Zoeterwoude zijn donderdagmiddag onwel geworden na het drinken van aanmaaklimonade. Dat gebeurde tijdens een bezoek aan het Rijksmuseum van Volkenkunde in Leiden.

Het gaat om 21 scholieren en vier begeleiders. De GGD vermoedt dat de limonade is aangelengd met verontreinigd water uit de pas verbouwde keuken van het museum. Alle slachtoffers zijn met ambulances en een bus overgebracht naar het nabijgelegen Leids Universitair Medisch Centrum.

De kinderen en de begeleiders zijn misselijk en moeten braken. Hun toestand is stabiel, maar de groep blijft voorlopig ter observatie in het ziekenhuis.

Het museum is door de politie afgezet. De GGD, de politie en medewerkers van water- en energiebedrijf NUON verrichtten donderdagmiddag onderzoek naar de kwaliteit van het kraanwater. Zij controleerden ook of bewoners in de omgeving van het museum soortgelijke gezondheidsklachten hadden. Dat bleek niet het geval te zijn. De politie gaat er dan ook vanuit dat de oorzaak van het probleem in de keuken van het museum is te vinden.