RIJSWIJK - De kerncentrale in het Zeeuwse Borssele mag van de Nederlanders best wat langer openblijven. Een ruime meerderheid (66 procent) steunt opmerkingen hierover van minister Bot (Buitenlandse Zaken) en staatssecretaris Van Geel (Milieu).

Minder dan een kwart (23 procent) van de ondervraagden wil pertinent dat de centrale volgens afspraak in 2013 dicht gaat, bleek woensdag uit een peiling die Maurice de Hond in opdracht van de NOS uitvoerde. Twee jaar geleden eiste nog 36 procent sluiting van de EPZ-centrale.

Klimaat

Negen op de tien Nederlanders maken zich zorgen over veranderingen van het klimaat. De kans dat het Westen van Nederland tussen 2030 en 2050 onder water komt te staan, noemt 63 procent "reëel" als er niks aan de broeikasgassen wordt gedaan. De Nederlanders staan echter niet te popelen voor nieuwe, extra kerncentrales: 47 procent is voor, maar 43 procent is tegen nieuwbouw.

Bot en Van Geel opperden deze week dat Nederland het gebruik van schone kernenergie niet op voorhand moet uitsluiten. Wanneer goede alternatieven uitblijven zou kernenergie in hun ogen kunnen helpen om klimaatproblemen aan te pakken zonder dat de energievoorziening in gevaar komt. Onder strenge voorwaarden is daarbij het langer openhouden van Borssele een optie.