ALKMAAR - Een zelfgemaakt vuurwerkexplosief heeft in de nacht van dinsdag op woensdag zware vernielingen aangericht in een joodse broodjeszaak aan de Oudegracht in Alkmaar. Dat heeft de politie woensdag gezegd. Zij vermoedt dat een aantal strijkers op een raam van het pand is geplakt en tot ontploffing gebracht.

Aan het pand werden al eerder vernielingen gepleegd. In november 2004 werd een glazen knikker door het raam geschoten. Diezelfde nacht werden ook leuzen op verschillende islamitische winkels en gebouwen in Alkmaar aangebracht. De politie gaat er van uit dat racistische motieven daarbij een rol hebben gespeeld, maar heeft nog niemand opgepakt.

Het is volgens de politie niet te zeggen of dezelfde daders van de eerdere vernielingen het vuurwerkexplosief aanbrachten. "De zaak is volop in onderzoek", aldus een woordvoerder. Het vuurwerk richtte behoorlijke schade aan in de zaak, aldus eigenaresse A. Sijtsma. "Er zijn ramen kapot, de koelvitrine is voor een deel stuk en er zitten gaten van zo'n zeven centimeter in de muur."