AMSTERDAM - Een kapsalon in Amsterdam heeft onterecht een medewerker ontslagen omdat hij besmet was met HIV, het virus dat aids kan veroorzaken. Tijdens zijn sollicitatiegesprek had de man zijn HIV-status niet vermeld.

Een maand na zijn indiensttreding begin november vertelde hij zijn baas over de besmetting, waarop die hem een dag later ontsloeg. De besmetting met HIV is echter geen belemmering voor het werken in een kapperszaak en hoefde dus niet gemeld te worden bij de sollicitatie, oordeelde de rechtbank in Utrecht eind januari.

Aanvechten

Volgens HIV Vereniging Nederland, die de zaak woensdag naar buiten bracht, komt het zelden voor dat HIV-geïnfecteerden moeilijkheden met hun werkgever aanvechten bij de rechter. De laatste rechterlijke uitspraak dateert uit 1993, stelt de organisatie. "Veel mensen zijn erg huiverig hun werkgever aan te klagen, omdat ze bang zijn hun baan kwijt te raken", aldus jurist R. Brands van HIV Vereniging Nederland. Jaarlijks komen ongeveer honderd HIV-besmette mensen bij hem langs die problemen hebben met hun werksituatie.

Arbo-wetgeving

Veel werkgevers zijn volgens hem bang om HIV-geïnfecteerden in dienst te nemen, terwijl overdracht van het virus alleen kan plaatsvinden door bloed-bloed en sperma-bloed contact. Volgens de vereniging is in geen enkele functie besmettingsrisico als de werkgever de algemene hygiëneregels volgens de Arbo-wetgeving naleeft. "Sommige werkgevers zijn in de jaren tachtig blijven hangen", aldus Brands. "Mensen met HIV moeten ook hun brood kunnen verdienen."

Kapsalon

De Amsterdamse kapsalon, onderdeel van een landelijke keten, zei tegen de rechter dat het HIV-geïnfecteerde personeelslid zijn collega's en de klanten "blootstelt aan een onaanvaardbaar gezondheidsrisico, waarbij tevens de bedrijfscontinuïteit ernstig in gevaar wordt gebracht." De ontslagen kapper heeft geen aids, stelde de rechtbank vast. "De kapsalon had bij de brancheorganisatie informatie kunnen inwinnen over de besmettingsrisico's van HIV", wees de rechter de kapperszaak terecht.

De kapper is ondanks de gewonnen rechtszaak wel zijn baan kwijtgeraakt door de ontstane "onwerkbare situatie". Hij krijgt een immateriële schadevergoeding van 6000 euro. Vorig jaar klaagde een HIV-geïnfecteerde artiest in de Verenigde Staten het Cirque du Soleil aan, nadat het circus hem had ontslagen. De acrobaat kreeg een schadevergoeding van maar liefst 600.000 dollar.