WENEN/PRAAG/BERLIJN - Delen van Europa zijn nog steeds in de greep van bar winterweer. Oostenrijk, Tsjechië, het zuiden van Duitsland en delen van de Balkan worden geteisterd door zware sneeuwval. In Bulgarije heeft smeltend sneeuw en zware regen tot overstromingen geleid.

In veel gebieden in Oostenrijk is het gevaar voor lawines als gevolg van zware sneeuwval nog steeds groot. In Vorarlberg geldt woensdag waarschuwingfase vier op de schaal van vijf. In Steiermark, Salzburg en Tirol geldt fase drie. Deskundigen verwachten voor de komende dagen geen verandering in de situatie.

Verkeerschaos

Op de wegen in het oosten van het land heerste woensdagochtend een verkeerschaos. Op stijgende weggedeelten kwamen vrachtwagens vast te zitten. Elders stonden vrachtwagens na slippartijen dwars op de weg. Op de ringweg rond de hoofdstad Wenen mochten vrachtwagens alleen nog met sneeuwkettingen de weg op.

Luchthavens

Zware sneeuwval heeft woensdag ook in Tsjechië tot verkeersproblemen geleid. De internationale luchthaven van Praag werd gesloten, omdat sneeuwduinen de start- en landingsbaan onbruikbaar maakten. In grote delen van het land zijn de wegen alleen te berijden met sneeuwkettingen, deelde en politiewoordvoerder mee. Hij omschreef de situatie als "de ergste deze winter".

De luchthaven van München heeft woensdagochtend tweehonderd vluchten geannuleerd wegens zware sneeuwval. Bij het besluit de vluchten niet te laten doorgaan speelde ook de weerssituatie in de andere Europese landen een rol. Meer dan vijftig vluchten liepen door het weer vertraging op. Een aantal vluchten met bestemming München werd omgeleid naar Neurenberg.

Montenegro

In de deelrepubliek Montenegro van Servië-Montenegro wordt door zware sneeuwval het wegverkeer in het noorden ernstig gehinderd. De hoofdweg naar Montenegrijnse hoofdstad Padgorica is zelfs volledig afgesloten voor het verkeer. Ook de tweede stad van Montenegro, Niksic, wordt geteisterd door zware sneeuwval. De burgemeester heeft de hulp van het leger ingeroepen.

Ook in buurland Bosnië-Herzegovina zijn de wegen in het noorden en oosten vaak onbegaanbaar en zijn tientallen plaatsen van de buitenwereld afgesloten door zware sneeuwval. In Sarajavo zijn de scholen voor de tweede opeenvolgende dag gesloten.

Bulgarije

In Bulgarije zijn door de smeltende sneeuw en zware regenval rivieren buiten hun oevers getreden. Vooral in het zuidoosten van het land heeft dat tot overstromingen geleid. Zeker 240 plaatsen kwamen zonder stroom te zitten en op twaalf plekken is het telefoonverkeer uitgevallen.