TEHERAN - De Iraanse staatstelevisie heeft woensdag gemeld dat een onbekend vliegtuig een raket heeft afgevuurd bij de plaats Deylam in de kustprovincie Bushehr, circa 675 kilometer ten zuiden van Teheran. Verscheidene meldingen ontkrachten het bericht inmiddels.

Een onbekend vliegtuig zou van een afstand van 20 kilometer een raket op een woestijngebied hebben afgevuurd, berichtte de Arabischtalige dienst van de Iraanse staatstelevisie. Volgens een andere Arabischtalige omroep in de regio zou het geluid van de explosies die mensen in Deylam hoorden, afkomstig zijn van Iraans luchtafweergeschut. De Iraanse autoriteiten klagen over Amerikaanse spionagevluchten met onbemande toestellen.

Kernenergie

Iran heeft een kernenergiecentrale in Bushehr, die ongeveer 150 kilometer van de kustplaats Deylam verwijderd ligt. Rusland levert deze kerncentrale. De ambassade van Rusland in Teheran liet woensdag weten dat er op die kerncentrale helemaal geen aanval is geweest.

De Iraanse minister van Buitenlandse zaken Kharrazi, op bezoek in Berlijn om daar de nieuwe Iraanse ambassade te openen, wist nog helemaal niets over een ontploffing in Bushehr.

Israëlische zegslieden hebben onmiddellijk gezegd dat Israël niets met de geheimzinnige explosie te maken heeft. De VS en Israël beschuldigen Iran ervan kernwapens te ontwikkelen. De joodse staat stelt al sinds begin jaren negentig dat Iran "binnen enkele jaren een kernwapen kan maken".