MADRID - Vier brandweerlieden hebben zich woensdagmorgen als eersten in de torenflat gewaagd die in het afgelopen weekeinde in Madrid uitbrandde. Het gaat om vrijwilligers die de voorhoede vormen van een inspectieteam dat de staat van de ruïnes van de wolkenkrabber, de Windsor Toren, moet onderzoeken.

Twee architecten en twee technici volgen de brandweerlieden in deze gevaarlijke ontdekkingsreis. Het pand staat op instorten. Het team moet eerst proberen uit te zoeken hoe de ruïne het best kan worden 'bedwongen'. Dan kan verder onderzoek uitwijzen wat de oorzaak van de felle brand is geweest en hoe de torenflat, die 31 verdiepingen telde en 106 meter hoog was, het best kan worden gesloopt. De brand is vermoedelijk begonnen op de 21e verdieping.

Volgens meldingen op de internetpagina van de Spaanse krant El Mundo is de voorhoede van het team woensdagmorgen al tot de negende verdieping doorgedrongen.

Ontdekkingsreizigers

Indien die 'ontdekkingsreizigers' een route kunnen vinden die veilig naar boven leidt, kunnen later politieagenten naar binnen om onderzoek te doen naar de oorzaak van de brand.

De brand is waarschijnlijk al uren voordat de brandweer zaterdagavond laat werd gealarmeerd, ontstaan. Toen de brandweer arriveerde, sloegen er al enorme vlammen uit het pand. Het was vrijwel onbegonnen werk om de brand zelf te bestrijden en het bleef daarom bij pompen en nat houden. De voorhoede van het inspectieteam heeft ook woensdag nog bronnen van hitte ontdekt, maar de tocht verloopt vooralsnog voorspoedig.

Geruststellende woorden

De voorzitter van de Madrileense architectenbond, Ricardo Aroca, spreekt in El Mundo geruststellende woorden. Hij is niet bang dat er iets verkeerd loopt. Volgens hem is de structuur van het gebouw stabiel en kan het zonder grote problemen over enkele weken worden gesloopt. De uitgebrande Windsor Toren was een van de markantste gebouwen van de stad. Het werd sinds medio 2003 gerenoveerd. De bouw duurde van 1973 tot 1979. Het ontwerp is van de Spaanse architecten Genaro Alas en Pedro Casariego. Alas vreesde zondag dat sloop van het gebouw bijzonder moeilijk zal zijn, omdat het aan alle kanten is ingesloten door andere gebouwen in het hart van het financiële centrum van de Spaanse hoofdstad.