De bekende Zwarte Piet-activist Jerry Afriyie zegt in cassatie te gaan tegen de uitspraak van het gerechtshof in Den Haag dinsdag. Volgens het Hof heeft Afriyie zich verzet tegen zijn aanhouding tijdens de Sinterklaasintocht in Gouda in 2014 en moet hij een boete van 500 euro betalen.

Dat bevestigt Afriyie tegenover NU.nl naar aanleiding van berichtgeving in het Parool dinsdag.

Afriyie werd een geldboete van 500 euro opgelegd en kreeg een boete van 500 euro voorwaardelijk. De activist is het oneens met het besluit. "Desnoods gaan we naar Straatsburg." Daar zetelt het Europees Hof voor de Rechten van de Mens.

Het gerechtshof sprak hem wel vrij voor mishandeling, iets wat volgens Afriyie ook niet anders kon. Hij noemt het "bizar" dat de politie tegen hem aangifte heeft gedaan en noemt het een "verzonnen rechtszaak". Afriyie werd beschuldigd van het knijpen van een agent.

Tevens benadrukt Afriyie dat hij zijn baan in de beveiliging is kwijtgeraakt door de aangifte van mishandeling. "Nu ben ik vrijgesproken, maar ik heb echter alsnog een strafblad", daardoor kan de activist niet zijn baan terugkrijgen.

T-shirts

Tijdens de intocht van Sinterklaas in Gouda op 15 november stonden Afriyie en andere activisten te demonstreren met onder andere bedrukte T-shirts. In totaal werden negentig mensen aangehouden.

De demonstratie in Gouda zorgde in 2014 voor veel ophef. De gemeente had locaties aangewezen waar mensen mochten demonstreren. Toch trokken voor- en tegenstanders van Zwarte Piet naar de Markt.

Tegenstanders van Zwarte Piet rolden een spandoek uit met de tekst 'Zwarte Piet racisme'. Voorstanders gingen voor het doek staan, waarna er een opstootje ontstond.