HOOFDDORP - De moskee Ar-Rahman in Hoofddorp gaat de gelovigen met lichtsignalen oproepen tot gebed, in plaats van met elektronisch versterkt gezang. Volgens moskeebestuurder D. Karamat Ali is hiervoor gekozen "om de lieve vrede met onze buren te bewaren".

De moskee wordt binnenkort ingrijpend verbouwd. Voor het eerst komt er ook een minaret bij het gebedshuis. Het had voor de hand gelegen als gelovigen met een luidspreker dan zouden worden opgeroepen voor gebed. Maar het moskeebestuur heeft daarvan afgezien.

Volgens Karamat Ali is de sfeer in Nederland er op dit moment niet naar om mensen tegen de schenen te schoppen. "We zitten al vijftien jaar in een woonwijk en hebben nooit last gehad. Maar als je een geluidsinstallatie gaat gebruiken is dat koren op de molen van mensen die Geert Wilders en Ayaan Hirsi Ali steunen."

De moskeebestuurder verwacht dat de verbouwing van de moskee anderhalf jaar gaat duren. Daarna beginnen de oproepen via lichtsignalen. Dat gebeurt dan vijfmaal per dag met een signaal in het puntje van de minaret. Volgens Karamat Ali ondervinden omwonenden hier geen hinder van. "Het is spijtig dat we onze gelovigen niet via een luidspreker kunnen bereiken, maar het is niet anders."