PARIJS - Extremisten in Frankrijk hebben plannen gemaakt voor aanslagen op de Eiffeltoren, een prominente modezaak, politiebureaus en Russische en Israëlische doelen in de Franse hoofdstad. Dat is gebleken uit justitieel onderzoek dat al ruim twee jaar loopt, meldde het dagblad Le Parisien woensdag.

Het onderzoek richt zich vooral op extremisten die zich onder meer in het noorden van Georgië hebben laten trainen om aanslagen te plegen. De onderzoekers noemen dat de Tsjetsjeense connectie.

Verdachten

Begin januari hield de Franse politie drie verdachten aan. De drie illegalen, allen uit dezelfde streek in Algerije afkomstig, hebben verklaringen afgelegd die met elkaar in overeenstemming zijn en wijzen op plannen uit 2002 om aanslagen te plegen met chemicaliën. Leden van de groep poogden die in Romainville-La Courneuve bij Parijs en in Vénissieux ten zuiden van Lyon te maken.

Laboratorium

In Vénissieux was daarvoor ook een klein laboratorium ingericht. De politie heeft in de zaak inmiddels meer dan twintig aanhoudingen verricht, de meeste reeds eind 2002 toen het netwerk grotendeels werd opgerold. De verdachten hadden ook banden met in Spanje aangehouden criminelen die met de opbrengst van hun praktijken de strijd van moedjahedien in Tsjetsjenië wilden steunen.