BEIROET - De Libanese hoofdstad Beiroet maakt zich op voor de begrafenis van oud-premier Rafiq Hariri, die maandag door een zelfmoordaanslag om het leven kwam. De veiligheidsmaatregelen rond de plechtigheden, die omstreeks 11.00 uur (Nederlandse tijd) beginnen, zijn omvangrijk.

Bekijk video: Modem/ Breedband

De uitvaart van de zestigjarige oud-premier vindt plaats in een moskee in het centrum van de stad die met zijn hulp is gebouwd tijdens de wederopbouw na de burgeroorlog. De lichamen van zeven van Hariri's lijfwachten, die ook het leven lieten door de bomaanslag, worden tegelijk begraven.

Protest

Al voor negen uur 's ochtends (plaatselijke tijd) werd de kist met de stoffelijke resten van Hariri vanuit het ziekenhuis naar zijn woning in het westen van de stad gebracht. In de omgeving van de woning hadden aanhangers van Hariri een spandoek aangebracht met de tekst "Ze vreesden je, ze vermoordden je".

Rouwvlaggen

Later werd de kist, gewikkeld in de Libanese vlag, in een ambulance gestopt en naar de moskee gereden, vergezeld door een rouwstoet met Hariri's nabestaanden en duizenden aanhangers. Nog eens duizenden mensen hadden zich langs de kant van de weg verzameld. Velen zwaaiden met zwarte rouwvlaggen en hadden posters met de afbeelding van Hariri bij zich. De omgeving is afgezet door Libanese militairen uit vrees voor rellen.

Hariri's aanhangers scandeerden anti-Syrische leuzen. Velen denken dat Syrië achter de aanslag op Hariri zit, ook al ontkent de Syrische regering dat. Hariri's familie heeft laten weten dat functionarissen van de pro-Syrische regering, zoals de Libanese president Emile Lahoud, niet welkom zijn bij de uitvaart.

Hariri en zeker twaalf andere mensen kwamen maandag om het leven toen een autobom ontplofte toen hij en zijn gevolg in auto's voorbijreden in een zakenwijk van Beiroet. De steenrijke zakenman Hariri, die als premier een belangrijke rol had bij de wederopbouw van zijn land na de burgeroorlog (1975-1990), had zich oppositie aangesloten om de rol van Syrië in Libanon terug te dringen.