AMSTERDAM - De rijopleiding wordt steeds goedkoper door de toename van het aantal rijscholen. Volgens De Telegraaf beginnen ontslagen instructeurs massaal eigen rijscholen - met behoud van hun uitkering en met starterssubsidie.

Volgens de krant is het uurtarief voor rijlessen op sommige plekken gedaald tot 25 euro, terwijl 40 euro gangbaar was. Federatie Autorijschool Management (FAM) en de Bovagafdeling Verkeersopleidingen Associatie Nederland (VAN) menen dat de consument niet profiteert, omdat de kwaliteit afneemt en het niet duidelijk is of examengaranties worden nagekomen.

De FAM en de VAN stellen dat door het toekennen van starterssubsidies 'de markt verziekt wordt'. De uitkeringsinstantie bevestigt dat de gewerkte uren van 'werkloze' rij-instructeurs worden verrekend met de uitkering.

Rijscholen

Volgens de organisaties is er al minder werk waardoor oude rijscholen ten onder zullen gaan. Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) stelt dat er dit jaar vermoedelijk achthonderd scholen bijkomen; in 2004 waren dat er tweehonderd.

De Telegraaf meldt dat de prijzen ook dalen, omdat veel jongeren als gevolg van de verslechterde economie steeds langer wachten met het halen van hun rijbewijs.