SINGAPORE - De Indonesische president Susilo Bambang Yudhoyono heeft de rebellen in de provincie Atjeh woensdag opnieuw opgeroepen tot een bestand om een einde te maken aan het al decennia voortslepende conflict.

"Het is nu tijd voor vrede", aldus de president in Singapore, waar hij een toespraak hield tegenover regeringsleiders en prominente zakenlieden. Hij zei "optimistischer dan ooit" te zijn over een vredesbestand in Atjeh. Deze provincie is zwaar getroffen door de tsunami's van eind december. In Atjeh, in het noorden van Sumatra, zijn 230.000 mensen omgekomen. "De tsunami heeft ons samengebracht", aldus de president.

Wederopbouw

Hij wees erop dat er veel gedaan moet worden aan de wederopbouw van de provincie. Nog steeds worden lichamen van slachtoffers gevonden. Ruim een half miljoen mensen verblijven in vluchtelingenkampen en hebben voedsel en medicijnen nodig. Susilo bood de opstandelingen van de Beweging Vrij Atjeh (GAM) onlangs al vergaande autonomie aan.

Onderhandelen

Over onafhankelijkheid wil hij niet onderhandelen. Hij wil wel op eem aantal punten concessies doen in ruil voor vrede. Onder leiding van Finland voeren de Indonesische regering en de GAM sinds kort voor het eerst sinds twee jaar weer overleg over een vredesbestand. Volgende week is er weer een bijeenkomst.

Een woordvoerder van de rebellen in Atjeh zei woensdag dat de prioriteit bij de onderhandelingen met de Indonesische regering moet liggen bij een staakt-het-vuren en het mogelijk maken van wederopbouw van de provincie. "Wat nodig is, is dat de oorlog ophoudt. Zo niet, dan zal dat de hulp aan de bevolking van Atjeh belemmeren", aldus Teuku Darwis Jeunib. Hij zei dat de Beweging Vrij Atjeh op dit moment niet wil spreken over speciale autonomie of onafhankelijkheid omdat dat geen prioriteit heeft.