CHICAGO - Nederland is niet meer het land waar álles kan en mag. Tolerantie is oké maar werkt alleen binnen scherp gestelde grenzen die zorgvuldig en consequent bewaakt moeten worden. Het Nederlandse drugsbeleid heeft door een kop-in-het-zand-opstelling in het verleden soms geleid tot onaanvaardbare situaties, zoals in het woonwagenpark Vinkenslag in Maastricht. Maar het is nooit te laat om te leren en de eigen rotzooi op te ruimen.

Dat is de boodschap van G. Leers, de burgemeester van Maastricht, woensdag voor de politie van Chicago. In deze derde grootste stad van de Verenigde Staten zijn aan drugs gerelateerde problemen, inclusief geweld aan de orde van de dag.

Leers is lid van een Nederlandse delegatie van vijf burgemeesters, minister van Binnenlandse Zaken Remkes en de minister van Bestuurlijke Vernieuwing De Graaf, die deze week federale en lokale autoriteiten in Washington, Chicago en New York bezoeken.

Gemakzucht

Aan de hand van een met sprekende dia's omlijste presentatie, legt Leers de politie van Chicago uit hoe een in de jaren '70 en '80 door de overheid getolereerde situatie zodanig uit de hand liep dat wel ingegrepen moest worden. "Het ontstond gewoon uit gemakzucht. We dachten: we isoleren die kampbewoners, zetten er een hek omheen en klaar," zei Leers tijdens de vliegreis van Washington naar Chicago dinsdagavond. "Maar intussen ontwikkelde Vinkenslag zich vrijelijk tot een drugscentrum waar vrijwel elke familie tot soms wel 20.000 cannabis-planten verbouwde," voegde hij daar aan toe.

Drugsbeleid

Het Nederlandse drugsbeleid is een heikel onderwerp in de VS. "Toch moeten ze weten dat we geen softies zijn," vindt Leers. "Ik heb er bijvoorbeeld schoon genoeg van dat Zuid-Limburg een drugsstaat dreigt te worden. De tijd is voorbij dat we nergens over reppen en zo ontkennen dat er iets aan de hand is."

Tijdens een ontmoeting met hoofdcommissaris Philip Cline van de Chicago Police Department zullen de Nederlandse bestuurders ook in het algemeen over de misdaadbestrijding en burgerparticipatie in Chicago worden ingelicht. De delegatie valt met de neus in de boter: de politie van The Windy City is in opspraak gekomen nadat vorige week een man overleed nadat hij door een zogenaamde Taser stun gun was uitgeschakeld. En een 14-jarig jongetje belandde zwaargewond in het ziekenhuis na contact met het nieuwe wapen.

Pistolen

De politie had juist honderd van deze 'elektrische' pistolen aangeschaft om het aantal dodelijke slachtoffers bij schietpartijen te verminderen. De pistolen schakelen een menselijk doel uit door middel van een elektrische shock die vijf seconden duurt.