MADRID - Spanje is een van de landen die het zwaarst zal worden getroffen door het broeikaseffect. De temperatuur zal volgens het zwartste scenario tussen 2070 en 2100 in de zomer naar verwachting gemiddeld 7 graden hoger liggen dan nu.

Voor stranden in onder meer Cantabrië in het noorden en de Costa Doñana dreigt het gevaar dat ze worden overspoeld. De zeespiegel kan tegen het eind van de 21ste eeuw met 1 meter zijn gestegen.

Onderzoek

De Spaanse minister van Milieu Cristina Narbona presenteerde dinsdag de resultaten van een onderzoek naar klimaatverandering, dat in opdracht van haar departement is uitgevoerd. Ongeveer vierhonderd onderzoekers leverden een bijdrage aan de studie.

Voor de omroep Cadena SER maakte Narbona duidelijk dat het toerisme in haar land door het verlies van de stranden zwaar zal worden getroffen. Bovendien dreigt een nog groter watergebrek dan nu al het geval is in grote delen van het land. Verder zijn de hogere temperaturen funest voor zeldzame dieren in Spanje als de lynx en de beer en moet de brandweer vermoedelijk veel vaker uitrukken om bosbranden te bestrijden.

Kyoto

Narbona presenteerde de bevindingen een dag voordat woensdag het Kyoto-klimaatprotocol over het terugdringen van de uitstoot van schadelijke stoffen in werking treedt.