LONDEN - De Londense burgemeester Ken Livingstone hangt een schorsing boven het hoofd als hij blijft weigeren zijn verontschuldigingen tegenover een joodse journalist aan te bieden. Hij had hem vergeleken met een bewaker in een nazi-concentratiekamp.

De belangrijkste Britse joodse belangenorganisatie heeft formeel een aanklacht ingediend bij het 'Committee on Standards in Public Life', meldden Britse media dinsdag. Deze commissie kan de burgervader voor een periode van één tot vijf jaar uit zijn functie zetten als hij schuldig wordt bevonden aan wangedrag. Livingstone kwam twee jaar geleden ook al in aanraking met de commissie in verband met een vechtpartij na een feestje, maar hij werd toen vrijgeproken.

Livingstone

De omstreden Livingstone, die al vaker boude uitspraken heeft gedaan, heeft dinsdag tijdens een persconferentie herhaald dat hij niet van plan is zijn excuses aan te bieden, ondanks smeekbedes binnen Labour om dit wel te doen. Volgens de Livingstone waren zijn woorden "agressief maar niet racistisch".

Livingstone woonde vrijdag een feest bij voor Lagerhuislid Chris Smith van Labour. Buiten zei hij tegen verslaggever Oliver Finegold van de door hem gehate krant Evening Standard dat hij op een kampbewaker leek. "Jij doet het ook alleen, omdat je ervoor wordt betaald", voegde hij de journalist toe. Livingstone heeft erop gewezen dat de Evening Standard en haar rechtse zusterkrant Daily Mail al 25 jaar een haatcampagne tegen hem voeren. Volgens hem zouden excuses van hem een leugenaar maken.

Labourpartij

Livingstone keerde vorig jaar terug naar de Labourpartij, vier jaar nadat hij was geroyeerd, omdat hij als onafhankelijk kandidaat meedeed aan de burgemeestersverkiezing in de Britse hoofdstad. Hij besloot daartoe toen de partij een ander officieel kandidaat stelde.

Het burgemeesterschap van Livingstone is volgens velen een succes. Hij heeft ondermeer een einde gemaakt aan de verkeersopstoppingen in het centrum door een spitsuurheffing in te voeren.