WASHINGTON - De nieuwe Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Condoleezza Rice, wil dat haar ministerie meer te zeggen krijgt over het Amerikaanse Irakbeleid. De afgelopen week heeft ze volgens The Washington Post een team adviseurs op een geheime missie gestuurd om de situatie in Irak te beoordelen na de verkiezingen eind januari.

Leider van het team was Richard Jones, voormalig ambassadeur in verscheidene Arabische of moslimlanden en oud-plaatsvervanger van de intussen verdwenen bewindvoerder in Irak, Paul Bremer. Rice wil Jones benoemen tot coördinator van haar Irakbeleid.

Het Amerikaanse beleid inzake Irak is al geruime tijd een stammenstrijd tussen het Pentagon van minister Rumsfeld en het ministerie van Buitenlandse Zaken. Amerikaanse media hebben al geregeld gemeld dat vooral 'havik' Rumsfeld zijn stempel wil drukken en daarin ook geregeld met toestemming van president Bush slaagt.

De voorganger van Rice, Powell, is door Amerikaanse commentatoren vaak afgeschilderd als een bewindsman die zijn wat meer gematigde opvattingen te weinig voor het voetlicht wist te brengen.

Touwtjes

Rice wil duidelijk de touwtjes wat meer in handen nemen. Ze wil vooral voorkomen dat na de verkiezingen in Irak het land volledig zal worden geleid door de sjiitische meerderheid. Ze staat dan ook een politiek voor die de soennieten een duidelijke bestuursrol geeft.