WENEN - Een groep Oostenrijkse en Duitse slachtoffers van de tsunamiramp in Azië begint een rechtszaak tegen de Thaise overheid, de Amerikaanse tsunami-waarschuwingsdienst en de Franse hotelketen Accor. Zij willen bewijs dat deze drie partijen adequaat hebben gereageerd op de (naderende) ramp. De advocaten van de toeristen deelden dinsdag in Wenen mee dat de zaak wordt aangespannen in New York.

Een van de drie advocaten, Herwig Hasslacher, zei dat de gedaagden volgens zijn cliënten omissies hebben begaan. De bedoeling van de vijftien cliënten is volgens hem niet schadevergoeding te eisen maar om aan bewijsmateriaal te komen dat er sprake is geweest van nalatigheid.

Het Amerikaanse tsunamiwaarschuwingssysteem van de National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) heeft volgens de klagers wel waargenomen dat er een zeebeving was, maar heeft daarna nagelaten de landen in het gebied te waarschuwen. De Thaise overheid zou ook hebben geweten dat er gevaar voor tsunami bestond, maar die zou ten onrechte ook geen waarschuwing hebben doen uitgaan, die mogelijk vele levens had kunnen redden.

De hotelketen Accor tenslotte zou hebben verzuimd familieleden van slachtoffers in te lichten. Bovendien zou Accor zijn Sofitel in Khao Pak op een breuk in de aardkorst hebben gebouwd.