BAGDAD - De belangrijkste sjiitische partijen die de verkiezingen in Irak hebben gewonnen, lijken vice-president Ibrahim Jaafari te steunen in zijn streven om de nieuwe premier te worden. Dat hebben functionarissen van het sjiitische blok dinsdag laten weten.

De belangrijkste sjiitische partijen verenigd in de Verenigde Iraakse Alliantie behaalden bij de verkiezingen op 30 januari bijna de helft van de stemmen. Jaafari is de leider van de Islamitische Dawa Partij in Irak, een van de belangrijkste partijen binnen de alliantie.

Eenheid bewaren

Jaafari heeft nu ook de steun gekregen van de andere grote partij, de Opperste Raad voor de Islamitische Revolutie in Irak (SCIRI), zo liet een belangrijk partijlid dinsdag weten. De SCIRI heeft haar eigen kandidaat voor het premierschap, minister Adel Abdul Mahdi van Financiën, teruggetrokken om de eenheid in de coalitie te bewaren.

De plaatsvervanger van Jaafari liet dinsdag weten dat zijn voordracht als premierkandidaat "binnen twee of drie dagen" officieel bekend wordt gemaakt.

Koerden

Ondanks de grote verkiezingswinst voor het sjiitische blok, blijft de coalitie afhankelijk van andere partijen. Alle regeringsbesluiten vereisen namelijk een tweederde meerderheid in het tijdelijke parlement. Dat is mogelijk als de sjiieten samenwerken met de Koerden, die een kwart van de stemmen binnensleepten. De Koerden hebben het presidentschap al opgeëist in ruil voor het premierschap voor de sjiieten.