AMSTERDAM - De politie heeft "vele tientallen telefoontjes" binnengekregen over de moord op ex-rechercheur Martin Hoogland na het tv-programma Opsporing Verzocht, het uitdelen van folders in gevangenissen en een oproep in gratis dagblad Spits. Dat maakte de Amsterdamse politie dinsdag bekend.

Bekijk video: Modem/ Breedband

De politie wil geen precieze aantallen noemen en ook niet zeggen waar de telefoontjes vandaan kwamen.

Beelden

Opsporing Verzocht toonde maandagavond voor het eerst beelden van de mogelijke schutter die de moordenaar van Klaas Bruinsma in maart vorig jaar op straat in Hoorn liquideerde. Ruim 1200 gedetineerden in gevangenissen en penitentiaire inrichtingen kregen een folder met de vraag of zij iets kunnen vertellen over de moord. "Het ziet ernaar uit dat diverse bruikbare tips bij zitten", aldus de politie.

Uitzitten

De 47-jarige Hoogland verbleef in de open inrichting De Keern in Hoorn. Hij zat daar het laatste deel van zijn straf uit. De Amsterdammer had twee keer tien jaar gekregen, voor de moord op maffiabaas Klaas Bruinsma en drugshandelaar Tony Hijzelenhoorn.

De politie zei maandagavond in de televisie-uitzending dat er aanwijzingen waren dat Hoogland nog steeds in het criminele milieu actief was en dat hij nauwe contacten had met Servische criminelen.

Binamen

Ook zei de politie op zoek te zijn naar het vuurwapen en te willen weten welke personen schuilgaan achter een aantal criminele personen, die bijnamen hebben als de kleine Turk, Puntje, Ouwe, Pukkel en Pukkie. Het Openbaar Ministerie heeft 20.000 euro uitgeloofd voor de gouden tip.