AMSTERDAM - Het waterverbruik bij consumenten thuis is van 2001 tot vorig jaar ruim acht liter afgenomen naar 123,8 liter per persoon per dag. Het zuiniger worden van wasmachines was de grootste oorzaak van de daling. Dat blijkt dinsdag uit een onderzoek van TNS Nipo, in opdracht van de branchevereniging voor waterbedrijven Vewin. Het onderzoek is uitgevoerd onder 1.684 Nederlandse huishoudens.

'Opvallend' is volgens de onderzoekers de afname van het gebruik van het bad en het toegenomen gebruik van de douche. In 1992 badderde de Nederlander gemiddeld op zes van de twintig dagen en ging hij twee van de vier dagen onder de douche. In 2001 gingen Nederlanders gemiddeld nog één keer per twintig dagen in bad en stond hij op drie van de vier dagen onder de douche.

De verdergaande invoering van de waterbesparende douchekop kan de toename van het waterverbruik door het vaker douchen niet helemaal compenseren. Ongeveer de helft van de huishoudens in Nederland beschikt over een dergelijke douchekop.