WASHINGTON - Voor de tweede keer in twee maanden tijd is maandag een proef met het toekomstige Amerikaanse raketschild mislukt. Dat hebben Amerikaanse functionarissen van het ministerie van Defensie in Washington gezegd.

De lancering vanaf de Marshall-eilanden (Stille Oceaan) van een onderscheppingsraket, die inkomende raketten voortijdig onschadelijk moet maken, mislukte, doordat het projectiel niet van de grond kwam. De zegslieden zeiden dat de mislukking waarschijnlijk werd verooraakt door een technische storing in de apparatuur op de grond en dat het niet aan de raket zelf lag.

80 miljard dollar

In december mislukte ook al een lancering van een onderscheppingsraket. De oorzaak bleek toen in de raket zelf te zitten.

Het omstreden Amerikaanse raketschild heeft Washington sinds 1985 al 80 miljard dollar gekost. Het initiatief voor het ruimteschild kwam van de overleden Amerikaanse president Ronald Reagan die de Verenigde Staten wilde beschermen tegen de nucleaire dreiging van de voormalige Sovjetunie. President Bush haalde het plan weer uit de ijskast. Hij wil een raketschild om de VS te beschermen tegen de 'schurkenstaten' als Noord-Korea en Iran.