MADRID - Joop van den Ende bouwt een nieuw theater in een oud treinstation in Madrid, het Principe Pio. Dat heeft zijn woordvoerder maandag laten weten.

De architect Arno Meijs (bekend van onder meer de verbouwing van het Circustheater) en zijn in Spanje fameuze collega Antonio Galán gaan het theater ontwerpen. Van den Ende investeert er 25 miljoen euro in. Het theater moet over drie jaar klaar zijn.

Van den Ende nam er twee jaar geleden al een optie op en overwoog op dat moment om er The Lion King op de planken te brengen. Dat is nog steeds een van de mogelijke producties die in het theater te zien zullen zijn.

Stage Holding

Zijn theaterbedrijf Stage Holding en het beursgenoteerde Mexicaanse CIE (Corporacion Interamericana de Entretenimiento) stortten zich in 2003 samen onder de naam 'CIE & Stage Holding' op de verdere ontwikkeling van de Spaanse musicalmarkt. De nieuwe combinatie CIE & Stage Holding ging in Madrid het Lope de Vega Theater, het Alcala Theater en het Coliseum Theater exploiteren in een joint venture. Inmiddels is dit alles ook voor 100 procent een zaak van Stage Holding.

Van den Ende denkt dat Spanje een van de belangrijkste Europese markten op musicalgebied kan worden.