AMSTERDAM - De rechtbank in Amsterdam heeft maandag de bespreking van de feiten in het proces tegen de Limburgse Hells Angels, de zogeheten Nomads, afgerond. Daarmee nadert het monsterproces zijn einde. Donderdag zal het Openbaar Ministerie zijn visie op de zaak geven, de uiteindelijke bewijsvoering toelichten en de strafeisen formuleren.

De hoofdaanklacht tegen de vijftien Nomads houdt in dat zij na gezamenlijk overleg in hun honk in Oirsbeek drie clubgenoten hebben geliquideerd, in februari van het vorig jaar.

Gijzeling

Maandag behandelde de rechtbank de vermeende gijzeling van de 'kroongetuige' in de zaak, de Antilliaan A.D. Hiervan worden twee Nomads, J.S. en M.H., verdacht. Hun advocaten, A. Vonken en G. Stevens, menen dat er van gijzeling geen sprake is geweest.

De betrouwbaarheid van de verklaringen van D., die belastend zijn voor de Nomads, is tijdens het proces uitvoerig op de proef gesteld door diverse advocaten. Ook het gijzelingsverhaal zou D. goeddeels hebben verzonnen, menen de raadslieden.

Ripdeal

D. reisde begin maart naar Nederland, in opdracht van de president van de Nomads, P.S.. D. zou in Limburg aan J.S. en M.H. moeten uitleggen dat hij niet betrokken was geweest bij de diefstal van de 293 kilo cocaïne. Deze 'ripdeal' zou de achtergrond vormen van de drievoudige moord.

Eenmaal in Limburg bleken S. en H. het verhaal van D. maar half te geloven. D. dacht dat hij vermoord zou worden en heeft de situatie naar eigen zeggen als zeer bedreigend ervaren. Uiteindelijk besloot hij om, via een tussenpersoon op de Antillen en een verslaggever van De Telegraaf, de politie in te schakelen om zich het vege lijf te redden.

Afluistermateriaal

De politie greep in en arresteerde D. en diens metgezel en een paar uur later ook de twee Nomads. De advocaten van de verdachten twijfelen onder meer aan D.'s verhaal omdat op afgeluisterde telefoongesprekken is te horen dat D. tijdens de gijzelingsperiode lacht en dus niet de indruk wekt dat hij zijn leven niet zeker is. Een aantal getuigen bevestigt niettemin de benarde positie waarin D. destijds verkeerde.

Verdachte J.S. verscheen maandag niet ter zitting. Verdachte M.H. koos ervoor, ondanks uitdrukkelijke vragen van de rechtbank, te blijven zwijgen.