BEIROET - De Libanese oud-premier Rafik Hariri is maandag gestorven na een bomaanslag in een zakenwijk van de Libanese hoofdstad Beiroet. Dat heeft het Libanese staatspersbureau ANI maandag bevestigd. Een islamistische groepering heeft op de Arabische televisiezender al-Jazeera de aanslag opgeëist. Hariri zou te nauwe banden met het regime in Saudi-Arabië hebben onderhouden.

Bekijk video: Modem/ Breedband


De aanslag werd volgens de politie gepleegd met een autobom

De Libanese president Emile Lahoud heeft zijn veiligheidschefs bijeengeroepen voor spoedoverleg. Door de explosie zijn in totaal zeker dertien doden en tientallen gewonden gevallen. Een Libanese tv-zender meldde dat onder de doden ook twee oud-ministers waren, maar later bleek dat een van hen gewond en de ander ongedeerd was.

De bom ging af toen een colonne auto's langsreed. In een van de voertuigen zat Hariri. Ook een aantal van zijn lijfwachten is om het leven gekomen. Volgens Libanese veiligheidskrachten bevatte de bom meer dan 300 kilo springstof TNT. De enorme knal was tot buiten de stadsgrenzen te horen.

Al-Jazeera

De groepering die de aanslag heeft opgeëist is de weinig bekende 'Groep van de Overwinning en de Heilige Oorlog in de Levant'. Op al-Jazeera is te zien hoe een bebaarde man melding maakt van een "gerechtvaardigde executie" uit naam van "onze mujahedeen-broeders in Saudi-Arabië".

Wrakken

De aanslag werd volgens de politie gepleegd met een autobom in het prestigieuze centrum van westelijk Beiroet. De explosie veranderde tal van passerende voertuigen in uitgebrande wrakken. In het wegdek zit een enorme krater. Ook een aantal gebouwen in de wijk aan de Middellandse Zee raakte beschadigd. De opvolger van Hariri als premier, Omar Karami, heeft omringd door veiligheidsmensen de plaats van de aanslag bezocht.

Hariri

Hariri, een steenrijke zakenman, trad in oktober na twaalf jaar af als premier. Dat gebeurde na een machtsstrijd met president Lahoud. De twee hadden onenigheid over de rol van Syrië, de feitelijke machthebber in Libanon. Hariri, die ook na zijn aftreden als premier grote politieke invloed bleef houden, was voor een terugtrekking van het Syrische leger uit Libanon.

Syrië

Syrië heeft de aanslag tegen Hariri scherp veroordeeld. President Bashar al-Assad sprak via het Syrische staatspersbureau SANA van een "afschuwelijke criminele daad". De secretaris-generaal van de Arabische Liga, Amr Mussa, zei te vrezen voor de gevolgen van de aanslag. De Franse president Jacques Chirac heeft gevraagd om een internationaal onderzoek naar de aanslag.

Hariri, die zestig jaar is geworden, heeft zich tijdens zijn premierschap sterk gemaakt voor de wederopbouw van zijn land na vijftien jaar burgeroorlog (1975-1990). Na de burgeroorlog zijn er bijna geen aanslagen meer gepleegd.