SNEEK - Het Openbaar Ministerie (OM) in Leeuwarden heeft maandag 18 maanden gevangenisstraf geëist tegen de 31-jarige C.S. uit Sneek wegens doodslag op een 67-jarige vrouw.

De verdachte zou zijn plaatsgenote in november vorig jaar van een balkon van een flat hebben geduwd. De vrouw overleed na de val van de tweede etage aan haar verwondingen.

Advocaat A. Scholtmeijer advocaat van de verdachte eist vrijspraak. Volgens hem heeft niemand gezien dat zijn cliënt de vrouw heeft geduwd. De verdachte zei tijdens de zitting niet meer te weten wat er is gebeurd, omdat hij op de bewuste avond dronken was.

Whisky

S. was door het slachtoffer uitgenodigd omdat hij een schilderij bij haar had opgehangen. Als dank wilde de vrouw een glas whisky met hem drinken. Het bleef niet bij een glas. De vrouw had een alcoholpromillage van 3,6 en de verdachte van 2,8. Beide promillages kunnen dodelijk zijn.

Volgens verklaringen van familieleden van het slachtoffer was de vrouw alcoholverslaafd. Ook gaf ze meerdere keren aan zelfmoord te willen plegen. Op de avond van haar dood dreigde ze zelfs van het balkon te springen. S. verklaarde in de dagen na de dood van de vrouw dat hij haar op de borst heeft geduwd. Die verklaring trok hij tijdens de rechtszaak maandag weer in. De politie zou hem tijdens de verhoren zo onder druk hebben gezet, dat hij toegaf de schuldige te zijn.

Volgens de advocaat van S. is het onmogelijk dat zijn cliënt de vrouw van het balkon heeft geduwd. Simpelweg omdat de vrouw te klein was om zomaar over de balustrade te duwen en omdat ze dood op haar buik lag. In de rechtszaal liet de Scholtmeijer met behulp van een barbiepop zien dat als de vrouw op de borst is geduwd, ze nooit op haar buik op de grond kan zijn gevallen.

Volgens de officier van justitie is de verdachte wel degelijk schuldig. Uit een reconstructie van de moord zou blijken dat de vrouw met een duw over de balustrade zou kunnen vallen. Verder noemt het OM S. de dader omdat hij ook een maand na de moord nog volhield dat te zijn.

De rechtbank doet op 24 februari uitspraak.