De Europese Unie en Japan staan klaar om de sancties tegen Noord-Korea aan te scherpen, naar aanleiding van de recente rakettest van het stalinistische regime in Pyongyang. 

Beide grootmachten geven daarmee steun aan een resolutie die de Verenigde Staten voorbereiden in de VN-Veiligheidsraad.

De Japanse premier Shinzo Abe, Europese Commissievoorzitter Jean Claude Juncker en EU-president Donald Tusk zeiden donderdag in Brussel dat Noord-Korea de wereld voor ''een nieuw niveau van dreiging" stelt. Zij veroordeelden de test met een mogelijk intercontinentale raket in de ''sterkst mogelijke bewoordingen".

De leiders roepen de VN-Veiligheidsraad op de resolutie snel aan te nemen. En Pyongyang moet zich onthouden van ''verdere provocaties die de regionale en internationale spanningen doen oplopen'' en stoppen met zijn nucleaire en raketprogramma’s.

Rusland

Rusland laat donderdag weten de resolutie van de VS niet te ondersteunen. Het land zegt niet zeker te weten dat Noord-Korea inderdaad de intercontinentale ballistische raket (ICBM) heeft getest. Moskou denkt dat het ging om een middellangeafstandsraket, die een veel kleiner bereik heeft.

Verklaringen van de Veiligheidsraad moeten worden goedgekeurd door alle vijftien leden. Het Russische protest leidde woensdag al tot kritiek van de Amerikaanse VN-ambassadeur Nikki Haley. ''Als jullie inlichtingen nodig hebben om te beseffen dat de rest van de wereld dit ziet als een ICBM, voorzie ik daar graag in'', zei ze tegen Veiligheidsraad.

Langeafstandsraket Noord-Korea kan op den duur mogelijk Amerika bereiken
Langeafstandsraket Noord-Korea kan op den duur mogelijk Amerika bereiken

[[slideshow:Noord-Korea test nieuw type intercontinentale raket]]

Compromisvoorstel

De Verenigde Staten zien niets in een plan van Rusland en China om de spanningen op het Koreaanse schiereiland te verminderen. Moskou en Peking deden na de Noord-Koreaanse rakettest van dinsdag een compromisvoorstel waarin zowel Pyongyang als Washington tegemoet gekomen zouden worden.

Noord-Korea zou volgens de landen zijn atoom- en raketprogramma's moeten bevriezen en de VS en Zuid-Korea moeten hun grootschalige militaire oefeningen staken. De Russen en Chinezen vinden ook dat de VS de stationering van het THAAD-antiraketsysteem in Zuid-Korea moeten staken.

Een woordvoerster van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken maakte donderdag duidelijk dat Washington niets voelt voor het plan. Ze stelde dat de wapenprogramma's van Pyongyang niet vergelijkbaar zijn met de legeroefeningen met bondgenoot Zuid-Korea. De Amerikaanse regering vindt dat China meer kan doen om de druk op de Noord-Koreanen op te voeren.