BAGDAD - De Verenigde Iraakse Alliantie, de coalitie van de belangrijkste sjiitische partijen, heeft bij de verkiezingen van 30 januari 47,6 procent van de stemmen gekregen, aldus het persbureau Reuters. Dat is minder dan verwacht.

De lijstverbinding van de belangrijkste Koerdische partijen PUK en KDP behaalde 25,4 procent, terwijl het blok van interim-premier Allawi 13,6 procent van het electoraat achter zich kreeg. De opkomst bij de verkiezingen bedroeg ongeveer 59 procent, aldus Farid Ayar van de kiescommissie zondag. In totaal hebben 8.456.266 Irakezen hun stem uitgebracht.

Soenieten

De opkomst in de soennitische provincie Al-Anbar met de steden Fallujah en Ramadi, was bijna nihil. Hier maakten slechts 3808 kiezers (2 procent) de gang naar het stembureau. In een ander soennitische provincie Salahadin was de opkomst 29 procent. Veel soennieten bleven weg uit angst voor aanslagen. Bovendien boycotten soennitische partijen de verkiezing.

Volgens het persbureau AFP krijgt de Verenigde Iraakse Alliantie 132 zetels in het Nationale Assemblee, het interim-parlement. De partij kreeg 4,075 miljoen stemmen. De Koerdistan Alliantie Lijst kreeg 2,175 miljoen stemmen en zal 71 zetels in het parlement bezetten. Allawi moet het doen met 38 zetels. Zijn Iraakse Lijst kreeg 1,168 miljoen stemmen.

Ali al-Sistani

Veel sjiieten steunden de Verenigde Iraakse Alliantie, omdat de belangrijkste religieuze leider van de sjiieten, groot-ayatollah Ali al-Sistani, zijn zegen had gegeven aan deze lijst waarin onder meer de Dawa-partij en de Opperste Raad voor de Islamitische Revolutie in Irak (Sciri) zitten. In de alliantie zit ook de oude favoriet van het Pentagon, Ahmed Chalabi.

De sjiitische lijst gaat zeer waarschijnlijk de nieuwe minister-president leveren. Kandidaten hiervoor zijn Dawa-leider en huidige vice-premier Ibrahim Jaafari en minister Adel Abdul Mahdi van Financiën. De Koerden claimen de post van president. Kandidaat hiervoor is de leider van de Patriottische Unie van Koerdistan (PUK), Jalal Talabani.

Uitdaging

De grootste uitdaging voor de nieuwe regering wordt het beëindigen van het geweld en het integreren van de soennitische minderheid (ongeveer 20 procent van de Irakezen) in het politieke proces. De leider van Sciri, Abdel Aziz al-Hakim, verklaarde al voor de stembusgang dat ongeacht de uitslag de soennieten een plaats in de regering krijgen.

De vorming van een nieuw kabinet zal zeker een aantal weken in beslag nemen. De Assemblee kiest een president en twee vice-presidenten die een premier zullen aanwijzen. De nieuwe premier kiest op zijn beurt een regering uit die door de Assemblee moet worden goedgekeurd. Een andere taak van de Assemblee is het opstellen van een grondwet.

De uitslag is nog niet officieel, aldus een zegsman van de onafhankelijke kiescommissie zaterdag. "We wachten drie dagen om politieke partijen kans te geven bezwaar aan te tekenen. Als er geen bezwaren zijn, worden de resultaten officieel"