ROME - Paus Johannes Paulus II heeft zondag, slechts enkele dagen na zijn ontslag uit het ziekenhuis, de gelovigen op het Sint Pietersplein gezegend. De 84-jarige kerkvorst verscheen rond 12.00 uur bij het raam van zijn appartement aan het Sint Pietersplein.

Bekijk video:
Modem/ Breedband

De paus sprak slechts een slecht verstaanbare korte zegen uit. Hij las niet zelf het zondagse angelusgebed; dat deed een assistent. Deze las ook een pauselijke oproep voor tot vrijlating van de Italiaanse journaliste Giuliana Sgrena en de andere in Irak ontvoerde personen. In de verklaring stond ook dat de paus blijft bidden voor vrede in het Midden-Oosten.

Zwijgen

De Portugese kardinaal Jose Saraiva Martins zei zondag in een interview met de krant Diario de Noticias dat de paus zijn werk kan blijven doen hoewel hij steeds meer moeite heeft met spreken. "De paus communiceert zelfs door zwijgen", aldus de kardinaal, die hoofd is van de congregatie voor de heiligverklaringen. "Ondanks zijn ziekte beschikt de paus over de fysieke en intellectuele capaciteiten om zijn rol te vervullen."