GAZA/JERUZALEM - In een gebaar van goede wil heeft Israël zondag meer dan tweehonderd Palestijnse werknemers uit de Gazastrook de grens laten passeren. Het is voor het eerst in maanden dat de Palestijnen Israël in mogen.

Het Israëlische kabinet heeft verder zondag officieel goedkeuring gegeven aan de vrijlating van vijfhonderd Palestijnse gevangenen. De al eerder aangekondigde vrijlating volgt op de verklaringen van de Israëlische premier Sharon en de Palestijnse president Abbas vorige week over een staakt-het-vuren. Volgens Palestijnse bronnen is er onder de vrij te laten gevangenen een aantal militante leden van de radicale organisaties Hamas en islamitische Jihad.

De Israëlische regering publiceert de namen van de gevangenen op internet. Het Israëlische publiek kan bezwaar maken tegen de vrijlating van op de lijst staande gevangenen. De komende maanden worden nog eens vierhonderd gevangenen vrijgelaten. Radicale Palestijnse organisaties vinden dat niet genoeg. Zij eisen dat alle 8000 in Israël vastzittende Palestijnen vrijkomen.