WASHINGTON - De Amerikaanse regering houdt Iran al bijna een jaar lang in de gaten met onbemande spionagevliegtuigjes. Zij hoopt zo bewijzen te vinden voor een nucleair wapenprogramma, en zwakke plekken te ontdekken in de luchtverdediging van de islamitische republiek. Dat berichtte The Washington Post zondag op gezag van Amerikaanse functionarissen.

De vliegtuigjes stijgen op van Amerikaanse bases in Irak. Ze maken gebruik van radar, foto- en videoapparatuur en luchtfilters die sporen van nucleaire activiteiten kunnen oppikken. Volgens de bronnen van The Washington Post horen dergelijke spionagevluchten bij de standaardprocedure in de voorbereiding van eventuele luchtaanvallen, maar worden ze ook gebruikt ter intimidatie.

Protest

De Iraanse regering heeft volgens The Washington Post formeel protest aangetekend tegen de Amerikaanse spionage. Dat deed zij via Zwitserse diplomaten omdat Iran zelf geen officiële betrekkingen heeft met de Verenigde Staten. Dat hebben Amerikaanse, Europese en Iraanse diplomaten bevestigd, aldus het gerenommeerde Amerikaanse dagblad.