DRESDEN - Duitsland herdenkt zondag de tienduizenden mensen die omkwamen tijdens het geallieerde bombardement op Dresden, precies zestig jaar geleden. De dag begint met een mis in de Kreuzkirche. De autoriteiten in Dresden verwachten dat ongeveer 10.000 mensen bijeen zullen komen voor een herdenking bij het operahuis Semperopera in de Duitse stad.

Bij het bombardement op Dresden waren op 13 februari 1945 meer dan 1200 Britse en Amerikaanse vliegtuigen betrokken. Schattingen van het aantal doden lopen uiteen van 25.000 tot 40.000. In de stad verbleven ten tijde van de luchtaanval rond de 650.000 mensen, van wie er velen op de vlucht waren voor de opmars van de Sovjettroepen in het oosten.

Gevreesd wordt dat extreem rechts zal proberen politiek munt te slaan uit de herdenkingen. De extreem rechtse NPD heeft een demonstratie aangekondigd waar ongeveer 5000 mensen worden verwacht. De partij wil naar eigen zeggen aandacht vragen voor de "oorlogsmisdaad" van de Britten en Amerikanen, die "een Holocaust van bommen" op Dresden hebben laten vallen.