MADRID - De brandweer heeft zondagavond de grootste brand in de geschiedenis van Madrid geblust, die woedde in de Windsor-toren, een van de hoogste wolkenkrabbers van de Spaanse hoofdstad. Het hoofd van de brandweer, Merardo Tudela, zei erbij dat het risico dat het gebouw instort, nog steeds bestaat.

Bekijk video:
Modem/ Breedband


Boven Madrid hing zondag een enorme rookwolk

De brand in de leegstaande Windsor-toren werd zaterdagavond laat ontdekt. Van de bovenste helft van het 106 meter hoge en 32 verdiepingen tellende gebouw is vrijwel niets meer over behalve het geraamte van dragende zuilen. Door grote hoeveelheden brandbaar kantoormateriaal, papier en kunststof breidde het vuur zich uit naar lager gelegen verdiepingen.


Van de bovenste helft is alleen het geraamte van dragende zuilen over

Kortsluiting

De brand is vermoedelijk op de 21e verdieping ontstaan door kortsluiting. Er zijn geen meldingen van slachtoffers. Wel moesten vijf brandweerlieden worden behandeld, omdat zij rook hadden ingeademd, berichtte het dagblad El Mundo op zijn website. Bewoners van nabijgelegen flatgebouwen werden geëvacueerd. Ook hebben de reddingsdiensten een groep schoonmakers in veiligheid gebracht, die aan het werk was in een warenhuis vlakbij de brandende toren.

Onderhoud

De Windsor-toren, een van de markantste gebouwen van de stad, stond sinds 2003 leeg wegens onderhoudswerkzaamheden. De wolkenkrabber werd gebouwd tussen 1973 en 1979. Het ontwerp is van de Spaanse architecten Genaro Alas en Pedro Casariego. Alas zei zondag dat sloop van het gebouw bijzonder moeilijk zal zijn, omdat het aan alle kanten is ingesloten door andere gebouwen.

Op beelden van de Spaanse televisie was de verwoesting te zien die de verzengende vlammenzee heeft aangericht. Boven Madrid hing een enorme rookkolom, die tot op kilometers afstand was te zien.