LONDEN - De Israëlische premier Sharon heeft tijdens zijn bezoek aan de VS tegen president Bush gezegd dat hij tegen de vorming van een Palestijnse staat is. Dat heeft een regeringsfunctionaris woensdag in Londen gezegd.

Zo'n staat zou Israël destabiliseren, vindt Sharon. De Israëlische premier maakt een tussenstop in Groot-Brittannië op de terugweg vanuit Washington.

De niet met name genoemde zegsman zei dat Sharon Bush had verteld dat steun voor een eigen Palestijnse staat ,,onder de huidige omstandigheden de val van zijn regering'' zou veroorzaken.

Sharon zei tegen Bush dat als hij gedwongen zou worden bepaalde maatregelen betreffende de oprichting van een Palestijnse staat te aanvaarden, dat zou leiden tot vervroegde verkiezingen en tot een ,,bevriezing van de politiek in Israël gedurende zes maanden''.

Sharon heeft tijdens zijn gesprekken met de Amerikanen erop gewezen dat de fundamentalistische Hezbollah-beweging in Libanon de beschikking heeft over vierhonderd Katoesja-raketlanceerders die in staat zijn Hadera, ten noorden van Tel Aviv, te treffen, aldus de zegsman.

Tijdens zijn bezoek liet Bush weten dat Israël het recht heeft zichzelf te verdedigen tegen Palestijnse aanslagen. De Palestijnse minister voor Informatie Rabbo beschuldigde de VS naar aanleiding daarvan Sharon ,,het groene licht te hebben gegeven om de Palestijnse Autoriteit en zijn leiders te vernietigen''.

In de Britse hoofdstad sprak Sharon een uur lang met zijn Britse ambtgenoot Blair. Deze riep Sharon op het vredesproces snel te hervatten.

/DOSSIERMidden-Oosten