WASHINGTON - De Amerikaanse Democratische Partij heeft zaterdag Howard Dean tot voorzitter gekozen. Dat gebeurde tijdens de laatste dag van de jaarlijkse vergadering van het Democratisch Nationaal Comité, aldus CNN. De voormalige gouverneur van Vermont deed vorig jaar nog een vergeefse gooi naar de kandidatuur voor het presidentschap.

Dean staat bekend als een vroeg en fel criticus van de oorlog in Irak en president George W. Bush. De gewezen huisarts moet de Democraten na de nederlaag van hun kandidaat John Kerry in de presidentsverkiezingen van november uit het dal te zien leiden. De 56-jarige Dean vervangt als partijvoorzitter Terry McAuliffe.

Zes kandidaten

Normaliter is het voorzitterschap van de Democraten een zaak die wordt geregeld door de 'partijbaronnen', maar dit jaar waren er in eerste instantie naast Dean nog zes andere kandidaten. De laatste rivaal van Dean trok zich vorige week terug. Sommige Democraten zijn bezorgd dat de nieuwe voorzitter de Republikeinen juist stemmen zal opleveren.

De meeste steun in de partij krijgt Dean van mensen die een andere aanpak willen na twee verloren presidentsverkiezingen en ongekende nederlagen bij verkiezingen voor het Congres. Dean zal zich vooral richten op het werven van fondsen en het versterken van de partij. De progressieve Dean matigde zijn toonzetting de afgelopen tijd.