GAZA-STAD - De leiding van de radicale Palestijnse organisatie Hamas zei zaterdag na overleg met de Palestijnse president Abbas dat de groepering voorlopig geen anti-Israëlische acties zal uitvoeren, terwijl ze nadenkt over een permanent staakt-het-vuren met Israël.

"Hamas' positie betreffende de rust blijft ongewijzigd en Israël draagt verantwoordelijkheid voor elke nieuwe schending of agressie", zei Ismail Haniyah, een hooggeplaatste leider van Hamas. "Hamas zal alles wat we hebben gehoord van Abu Mazen (Abbas) grondig bestuderen en pas dan nemen we een definitief besluit."

Ballingen

De bijeenkomst tussen Hamas en Abbas had plaats enkele uren nadat Israël had ingestemd met de terugkeer van tientallen Palestijnse ballingen. Dat was een belangrijke voorwaarde voor Hamas om de opstand te beëindigen. Later op de avond heeft de opvolger van Arafat nog een gesprek met een andere radicale islamitische groep, de Islamitische Jihad.

De Israëlische premier Sharon en Abbas kondigden dinsdag tijdens een top in de Egyptische badplaats Sharm el-Sheikh een wapenstilstand af. Maar twee dagen later schoot Hamas raketten en mortieren af op Israëlische nederzettingen in de Gazastrook. Volgens Hamas was dat een vergelding voor het doodschieten van twee Palestijnen door Israël.

Facto bestand

Hamas en Islamitische Jihad zeggen zich te houden aan een de facto bestand zolang het Israëlische leger zich rustig houdt. Het einde van het geweld is een voorwaarde van de Verenigde Staten voor de hervatting van het vredesproces (de zogeheten Routekaart), dat moet leiden tot de stichting van een Palestijnse staat naast Israël.

Volgens Samir al-Mashhrawi van Abbas' Fatah-partij, die bij de ontmoeting met Hamas aanwezig was, heeft de president de Hamas-leiding op de hoogte gesteld van de Israëlische terugtrekking uit vijf steden op de Westoever en de belofte van Sharon geen liquidaties meer uit te voeren.

Volgens al-Mashhrawi zal Hamas zijn standpunt over een permanent staakt-het-vuren binnenkort bekendmaken. De opstand tegen de Israëlische bezetting, de intifada, duurt al vier jaar en eiste het leven van ruim 3600 Palestijnen en bijna duizend Israëli's. Een meerderheid van de Palestijnse bevolking is voor het beëindigen van de opstand.