MÜNCHEN - De NAVO moet "niet terugschrikken" om na te denken over de vraag of het een rol kan spelen bij de totstandkoming van vrede tussen Israël en de Palestijnen. Dat heeft secretaris-generaal Jaap de Hoop Scheffer zaterdag gezegd op een veiligheidsconferentie in het Duitse München.

De Nederlandse NAVO-baas benadrukte echter dat van zo'n rol op dit moment nog geen sprake is. Voorwaarde is dat er een vredesverdrag is getekend en dat beide zijden in het conflict de aanwezigheid van de Noord-Atlantische verdragsorganisatie goedkeuren, aldus de secretaris-generaal. Mogelijk is volgens De Hoop Scheffer ook een mandaat van de Verenigde Naties vereist.

Voorbereid

De Hoop Scheffer liet zich nog niet eerder zo positief uit over een eventuele rol van de alliantie in het slepende conflict tussen Israël en de Palestijnen. "Als het verzoek komt, moet deze alliantie voorbereid zijn om positief te reageren en zijn volledige rol te spelen", aldus de NAVO-baas.

De Duitse minister van Defensie Peter Struck zegde direct toe bereid te zijn troepen te leveren aan een eventuele missie. Men mag niet toestaan dat de Palestijnse staat mislukt, aldus de Duitse bewindsman.

Solana

Ook de hoogste diplomaat van de Europese Unie, Javier Solana, wierp zaterdag een balletje op over een eventuele vredesmacht naar het Midden-Oosten. Een missie die toeziet op naleving van een vredesverdrag, zou kunnen plaatsvinden onder gezag van de VN, de NAVO of de Europese Unie, aldus Solana in een gesprek met de Duitse krant Bild.

Minister Bot (Buitenlandse Zaken) liet woensdag al weten dat de NAVO wat hem betreft in de toekomst een rol zou kunnen spelen bij de vrede tussen Israël en de Palestijnen. De NAVO zou volgens de bewindsman kunnen helpen met toezicht, begeleiding van terugtrekkende militairen of training van Palestijnse veiligheidstroepen. In een reactie zei De Hoop Scheffer toen nog dat "het veel te vroeg is om dit te bespreken".