DEN HAAG - Met draken, leeuwen, muziek en dans is zaterdag in het stadhuis van Den Haag het begin van het Chinese nieuwjaar ingeluid. Ambassadeur Xue Hanqin van de Volksrepubliek China, minister Bot van Buitenlandse Zaken en vele vertegenwoordigers van de Chinese gemeenschap in Nederland woonden de ceremonie in het Haagse stadhuis bij.

Ondanks regen en een stevige wind begaven de draken- en leeuwendansers zich na de opening met hun gevolg naar buiten. Ze kronkelden in optocht door het centrum van Den Haag, om te eindigen in het bescheiden Chinatown rond de Wagenstraat, vlak achter het centrale winkelgebied. Daar werd onder meer vuurwerk afgestoken, gadegeslagen door enkele honderden toeschouwers.

Februari

De stad Den Haag staat nog tot eind februari in het teken van de Chinese cultuur. De openbare bibliotheek nam het initiatief tot een China-festival, dat begon met nieuwjaar en dat bestaat uit lezingen, films en (foto)tentoonstellingen. Zaterdag zijn tot ongeveer 18.00 uur nog demonstraties te zien, onder meer van Chinese vechtkunstenaars.