DEN HAAG - De regering-Bush kan zich ,,geen omstandigheden voorstellen waarin de Verenigde Staten zouden moeten besluiten tot militaire actie tegen Nederland of een andere bondgenoot''.

Dat heeft de Amerikaanse ambassade in Den Haag woensdag laten weten in een verklaring. De ambassade reageert daarmee op de commotie die in Nederland was ontstaan over de door de Senaat aangenomen 'invasiewet' tegen het Internationaal Strafhof dat vanaf juli in Den Haag komt.

De verklaring stelt dat de VS bezorgd zijn dat Amerikaanse militairen of burgers met de komst van het Strafhof zullen worden blootgesteld aan ,,politiek gemotiveerde onderzoeken en vervolgingen''. De zogeheten American Servicemembers Protection Act (ASPA), die de Senaat vrijdag aannam, geeft president Bush het recht ,,alle noodzakelijke middelen'' te gebruiken.

Als een controverse zou ontstaan met Nederland als gastland van het Internationaal Strafhof verwachten de Amerikanen dat op een ,,constructieve manier'' op te lossen, zoals het nauwe bondgenoten en NAVO-partners betaamt, aldus de verklaring.

Minister Van Aartsen bracht dinsdag zijn zorgen en bezwaren over de ASPA-wetgeving over aan de Amerikaanse ambassadeur Sobel. Donderdag debatteert de Tweede Kamer er over met Van Aartsen.