QUETTA - Noodweer speelt grote delen van Pakistan parten. De autoriteiten zijn een grote hulpoperatie gestart in het zuidwesten. Overstromingen, landverschuivingen en lawines hebben in het hele land de afgelopen dagen al 260 mensen het leven gekost. Duizenden reddingwerkers zijn ingeschakeld en even zoveel burgers zijn geëvacueerd.

Het dodental door de dambreuk donderdag in het zuidwesten van Pakistan is zaterdag opgelopen tot tachtig. Dat hebben de plaatselijke autoriteiten meegedeeld. De Shadi Kor-dam, bij de kustplaats Pasni in Baluchistan, bezweek donderdag na een week van hevige regenval. Het water spoelde een aantal dorpen weg. Tussen de 20.000 en 25.000 mensen in 35 dorpen hebben geen dak meer boven hun hoofd. Zeker vijfhonderd mensen worden nog vermist.

In het noorden en noordwesten zijn al 150 doden gemeld. Door hevige sneeuwval ontstond in het Pakistaanse deel van Kashmir vrijdagavond laat een lawine. Daarbij zijn zeker veertig mensen omgekomen, aldus de politie. In het noorden van het land zijn 150.000 mensen al een week lang van de buitenwereld afgesloten.